Bilişim Hukuku
GAZİANTEP Adliyesi içinde görecen daha az görülen bilişim hukuku davaları; bilişim sistemlerinin vasıtasıyla işlenen suçları konu alır. Bilişim hukuku içinde söz edilen dijital sistemler;
- Bilgisayar türleri,
- Akıllı telefonlar ve tabletler,
- Uygulamalar ve yazılımlar,
- İnternet
- Kredi kartı POS cihazları,
Gibi aygıtlar başta olmak üzere geniş kapsamlı bir tanıma işaret eder. Gaziantep Bilişim hukuku üstüne uzmanlık ve tecrübe sahibi hukukçulara bilişim avukatı denir. Gaziantep hukuk bürosu çalışanı bilişim avukatları gündelik dilde;
- İnternet suçları
- Siber suçlar,
- Elektronik suçlar,
Ve benzeri isimlerle anılan bilişim suçları dosyalarına bakar. Türk Ceza Kanunu’nun 243., 244., 245. ve 246. Maddeleri kapsamında düzenlenen ve “Bilişim Alanında Suçlar” başlığıyla bilinen bu suçlara bilişim hukuku dayanak oluşturur. Ancak bilişim hukuku sadece belirli suç fiilleriyle ilgilenmez. Bilişim avukatları çoğu zaman hukuki danışmanlık hizmeti de sunar. Herhangi bir dava sürecine taşınmamış meselelerde de hukuki destekte bulunabilir.
Bilişim hukuku alanında açılan davalar, diğer ceza ve ağır ceza davalarına nispeten daha çabuk karara bağlanabilmektedir. Bu durum kanıtların yer aldığı bilişim sistemlerinin kayıtlarına bir mahkeme kararıyla kolayca ulaşabilmekten ve delillerin kaybolmasının zorluğundan ileri gelir. Adalet Bakanlığı da düzenli olarak sunduğu verilerle bilişim davalarının ortalama üç yüz ile dört yüz gün arasında bitirildiğini belirtmektedir. Lakin dava dosyasında tarafların çokluğu, suç fiilinin niteliği ve doğurduğu zarar gibi değişkenler elde olmayan nedenlerle dava sürelerini uzatabilir. Ayrıca dava dosyası dışındaki adli tatil gibi etkenler de davanın uzamasında rol alabilir.
Bilişim Hukuku Neleri Kapsar?
Teknolojik cihazların, iletişim sistemlerinin ve elektronik ödeme alt yapılarının, gündelik pratiklerde zamanla daha büyük yer kapladığı günümüzde bilişim hukukunun kapsam sınırlarını çizebilmek kolay değildir. Bu nedenle bilişim davaları ve bilişim hukukunda danışmanlık hizmetleri gibi iki farklı kapsamdan bahsedilebilir.
Bilişim hukuku danışmanlığının kapsamına giren hukuki meseleler şu şekilde listelenir;
- Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) metinlerinin yazılması ve ilgili kanun değişikliklerinin internet sitelerine güncel olarak yansıtılması,
- Yasa dışı bahisler hakkında işlemler,
- Lisans çıkarma ve patent işlemleri,
- Telif haklarının korunması, hazırlanması,
- Sahte (fake) sosyal medya profillerinin kapatılması,
- Marka taklitçiliği hakkında işlemler,
- Asılsız internet haberlerinin yasaklanması,
- Elektronik imza için hukuki danışmanlık,
- Kredi kartlarının kötüye kullanımı,
- Yasaklanmış cihazlar ya da yazılımlar hakkında hukuki meseleler,
- Bilişim alanında ve hukukundaki güncel gelişmelerinin takip edilmesi,
- E ticaret benzeri internet sözleşmelerinin yazılması, kontrol edilmesi.
Bu kapsamlı maddeler herhangi bir dava açılmasına gerek kalmasa da bilişim hukuku alanının başlıca başlıklarını oluşturur. Bunlara ek olarak bir de bilişim davalarının başlıkları maddelenebilir:
- Siber terörizm suçları,
- Kredi ya da banka kartının rıza dışında kullanılması,
- Siber savaş faaliyetleri,
- Herhangi bir bilişim cihazı (telefon, bilgisayar) veya mecrası (e posta, twitter) kullanarak yapılan dolandırıcılık suçları,
- Kötü amaçlı bilişim sistemleri, cihazlar ya da programlar üretmek veya icat etmek,
- Dijital veri hırsızlığı veya bu verilerin kötüye kullanımı,
- Birisinin bilgisayarına ya da telefonuna virüs bulaştırmak,
- Sosyal medyada birilerini tehdit etmek, hakaret ya da küfretmek,
- Bilişim sistemlerine zararlı yazılımlar yüklemek,
- Rıza dışında banka ve kredi kartı kullanımları.
Yukarıdaki dava başlıkları en sık görülenler olmak üzere birçok suç bilişim hukukuna konu olabilmektedir. Bu nedenler bilişim suçları da doğrudan Türk Ceza Kanunu kapsamında ele alınır. Bu durumdan kaynaklı olarak, görevli mahkemeler; Asliye Ceza Mahkemeleri ve Ağır Ceza Mahkemeleri içinde bulunan bilişim mahkemeleri olarak tayin edilmiştir. Fakat uzman bilişim mahkemeleri yine de kendi yazışmalarında ve tutanaklarında “asliye ceza” ya da “ağır ceza” sıfatlarını kullanmaktadır. Dolayısıyla on yıldan az hapis infazı ya da sadece para cezaları istenilen suçlar, Uzman Asliye Ceza Bilişim Mahkemeleri tarafından yürütülür. Ancak eğer Cumhuriyet Savcılığı on yıl ve üzeri hapis cezası isterse bu bilişim suçları Uzman Ağır Ceza Bilişim Mahkemeleri’nde yargılanır.
Bilişim Hukukunda Bilişim Avukatının Önemi
Sanayi 4.0 veya endüstri 4,0 olarak anılan teknolojik gelişmelerle birlikte bilişim sistemleri dünyamızın son yirmi yılında giderek çok daha ağır roller oynamaya başlamıştır. Bilişim sistemlerinin yaygınlığı aynı alanda paralel olarak bilişim hukukunun da gelişmesine neden olmuştur. Bilişim hukukunun kapsadığı meselelerde herhangi bir ceza avukatı, cinayet suçu davalarında gösterdiği yetkinliğini ve uzmanlığını bilişim hukuku için gösteremeyebilir. Aynı şekilde bir bilişim avukatı da cinayet davalarında görev alırsa, uzmanlığının ve tecrübesinin sınırları dışına çıkmış kabul edilebilir.
Bu ve benzeri nedenlerle bilişim hukuku kapsamındaki hukuki süreçlerde bilişim avukatları önemli bir yer tutar. Bilişim sistemlerin her geçen gün güncellenmesi ve geliştirilmesi, teknolojiyi yakından takip eden ve bilişim sistemleri hakkında hukuk dışında da bilgi sahibi olan avukat ihtiyaçlarını doğurmuştur. Bilişim hukukunun diğer özel hukuk alanlarıyla kesiştiği birçok hukuki mesele olabilir. Bu nedenle ülkemizde bilişim avukatlarına olan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Dolayısıyla, bilişim avukatlığı, genç avukatlar arasında da rağbet gören bir kariyer hedefi haline gelmiştir.