Yabancılar Hukuku
Yabancılar hukuku; ülkelerin ve devletlerin dışarıdan gelen başka ülkelerin vatandaşlarına yani yabancılara uyrukluklara dair oluşturduğu mevzuatlar, yasalar ve yönetmelikler doğrultusunda ortaya çıkan bir alt hukuk dalıdır. Türkiye’de yabancılar hukuku ise yasal olarak 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun dayanak alındığı hukuki meseleleri ifade eder.
Yabancılar vatandaşı olmadıkları bir ülkede kanunla belirlenmiş kurallara ve görevlere sadık kalmalıdır. Yasaları çiğneme ve suç işleme durumlarında içinde yaşadıkları ülkelerin mahkemelerinde ceza alabilirler. Bazı durumlarda ise deport olarak bilinen sınır dışı edilme pratiği de ortaya çıkabilir.
Yabancılar hukuku her devletin kendi pozisyonu doğrultusunda farklı meseleleri barındırabilir. Bir devlet sınırlar içinde oranın vatandaşı olmadan hayatını yürüten kişiler yabancı statüsündedir.
Yabancılar Hukuku Neleri Kapsar?
Türkiye’de yabancılar hukukunun kapsamı https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.3.7338.pdf bağlantısından ulaşabileceğiniz kanuni metinde görülebilir. Türkiye’de yabancılar hukuku; ülkemizdeki T. C. vatandaşı olmayan kişilerin;
- Eğitim ve öğrenim statüleri,
- Ticaret yapmaları,
- Gayrimenkul satın almaları, kiralamaları,
- Vatandaşlık işlemleri,
- Çocuk sahibi olmaları,
- Suça karışmaları,
- Çalışma izni ve koşulları,
Gibi konu başlıklarının her birini ayrı ayrı kapsayıcı niteliktedir. Yabancı uyruklu kişilerin, yukarıda adı geçen kanun nezdinde ülkemizdeki hak ve sorumlulukları oturma izni alınmasıyla başlayabilir. Yabancı uyrukluların oturma izni almaları ancak Göç İdaresi’ne başvuruyla mümkündür. Göç idaresi, Türkiye Cumhuriyet’i vatandaşı olmayan kişilerin ikametgâh işlemlerinde yetkili denetim mercidir. Yabancıların, Göç İdaresi başvuruları arasında; eğitim öğretim için oturma izni, aileyle birlikte ikamet izni ve şahsi oturma izinleri üç ana konu başlığını oluşturur.
Ayrıca yabancıların evlenmeleri de yabancılar hukuku kapsamında düzenlenmektedir. Yabancı uyruklu kişiler, herhangi bir Türkiye vatandaşı ile olup olması fark etmeden, evlilik işlemleri adına belediye başkanlıklarına başvuru yapmalıdır. Yerel idari yönetimlerde belediye başkanları tarafından görevli tayin edilen memurlar, köy ve bucaklarda ise muhtarlar nikah işlemleri için yetkili kabul edilir. Elbette bu nikahlar çeşitli şartlara bağlanmıştır:
- İlk olarak Türkiye’de evlenebilmek adına vatandaşı oldukları ülkelerin konsolosluklarından ve denk dış temsilciliklerden bekarlıklarının kanıtlayan belgeleri yetkili makamlara sunmalılardır.
- Eğer evlilik düşünen yabancıların bekarlık belgesi, ülkemize gelirken yanında getirildiyse, belgenin kontrol ve doğrulanması için Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri yetkilidir.
- Büyükelçiliklere onaylatılmayan belgelerde Apostil onayı şartı aranır.
- Bu belge Türkiye’de alınıyorsa, hangi şehirdeki dış temsilciliklerden alındığı önemlidir.
- İstanbul’daki bir konsolosluktan çıkarılan bekarlık belgesi, İstanbul Valiliği’ne onaylatılmalıdır.
- Ankara içindeki temsilciliklerden alınanlar ise Dışişleri Bakanlığı’na ibraz edilmelidir.
Yabancılar hukuku içinde bir de özel statülü yabancılar bulunmaktadır. Yabancı uyrukluların özel statüleri, genel geçer kanunların dışında istisnai hükümlere neden olabilmektedir. Bu özel statülü yabancılar sıklıkla NATO personelleri, haymatloslar ve mülteciler olarak karşımıza çıkar. NATO personelleri ve mülteciler adına kendi kategorilerinde homojen uygulamalara rastlanılabilir. Çünkü bu statüdeki yabancılar nihayetinde farklı bir ülkenin vatandaşıdır.
Ancak haymatlos statüsündeki kişiler daha farklı bir konumdadır. Almanca dilindeki Heimatlos sözcüğünün evrensel olarak aynı anlamda kullanımı; vatanı olmamak ve yurtsuzluk koşullarına işaret eder. Haymatlos statüsündeki yabancılar herhangi bir devletin vatandaşı olmaması nedeniyle hukuki süreçlerde bu statüde kabul edilirler.
Su Hukuk Bürosu Yabancı Hukuku ile İlgili Hangi Hizmetleri Vermektedir?
Su Hukuk Bürosu olarak, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve yabancılar hukuku üstüne deneyim ve uzmanlık sahibi avukatlarımız vasıtasıyla, yabancıların ihtiyaç duyacağı bütün hukuki destekleri sunabiliyoruz. Yabancı uyruklu müvekkillerimizin en sık ihtiyaç duyduğu hizmetlerimiz şu şekilde sıralanabilir:
- Konsolosluk işlemlerinin takibi,
- Vatandaşlık alma ve vatandaşlıktan çıkarılma süreçlerinde başvurular, itirazlar,
- Türkiye bankaları üzerinden yabancılara mevduat hesabı açılması,
- Yabancı uyrukluların ifade ve sorgulama aşamalarına nezaret,
- Vize süreçleri ve problemleri,
- INTERPOL aramalarıyla ilgili hususlar,
- Kolluk kuvvetlerinden, haksız ve usulsüz davranış gören yabancıların haklarının savunulması,
- Oturma izinleri,
- Türkiye’de doğum yapacak yabancılar için prosedür takibi,
- Yabancıların mülk edinmesi kanunu çerçevesinde, ev, iş yeri, arazi mülk satın sahibi olmaları,
- Yabancıların özne olduğu soruşturma ve kovuşturma süreçlerinin takip edilmesi,
- Çalışma izinleri,
- Vekaleten dava açılması ve duruşmalara katılım,
- Yabancıların miras, vesayet, mal paylaşımı ve velayet süreçleri,
- Yabancılarla evlilik ve boşanma işlemleri,
- Firma açma ve ticaret yapma izinleri,
- Yabancıların taraf olduğu icra ve haciz işlemleri,
- Tutuklu yargılanma, adli kontrol, yurt dışı çıkma yasağı gibi kararlara itirazlar.
Yabancılar hukukunda sunduğumuz hizmetler; ağırlıklı olarak işlem takibi ve hukuki danışmanlık içerse de vekaleten dava açma işlemleri ve duruşmalara katılma gibi ihtiyaçlarda da bize her zaman başvurabilirsiniz.