Gaziantep ifade avukatı

Gaziantep ifade avukatı sanık, şüpheli veya mağdurun kolluk kuvvetleri tarafından ifadesi alınırken müvekkiline eşlik eder ve ifade alınması sırasında haklarını gözetir.

Kişinin ifade verirken susma hakkı bulunmaktadır. Bu hakka göre kişi, adliye görevlileri ve kolluk kuvvetleri tarafından hiçbir suretle ifade vermeye ve suçu üstlenmeye zorlanamaz. Kişi susma hakkını kullandığı durumlarda avukatının çağırılmasını talep ederek avukatının onun yerine savunmasını gerçekleştirmesini talep edebilir.

İfade alınması işlemlerinin uygulanış usülleri ile ilgili adalet bakanlığı tarafından yayınlanmış Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği mevcuttur. Kolluk kuvvetleri ve savcılık; kişilerin yakalanması, gözaltına alınması ve ifade alınması işlemleri sırasında bu yönetmeliğe uymakla yükümlüdür. 

Madde 1 – Bu Yönetmeliğin amacı, bütün adlî kolluk görevlileri ile gerektiğinde veya Cumhuriyet savcısının talebi üzerine adlî kolluk görevini ifa eden diğer kolluk görevlilerinin, Cumhuriyet savcılarının bilgi ve emirleri doğrultusunda yürütecekleri adlî soruşturma sırasında kolluk tarafından gerçekleştirilen yakalama, gözaltına alma, muhafaza altına alma ve ifade alma işlemlerinin yürütülmesinde uyulacak usul ve esasları düzenlemektir.

İfade Avukatı Nedir ve Neler Yapar?

Gaziantep ifade avukatı müvekkilinin ifadesinin alınması işlemlerinde hazır bulunarak gerekli durumlarda savunmasını gerçekleştiren avukattır.

Gaziantep ifade avukatı;

  • Müvekkiline sanık müdafiliği hizmeti sağlarız
  • Müvekkilinin susma hakkını kullanabilmesini sağlarız
  • Müvekkilinin ifade alınması işlemleri sırasında haklarının ihlal edilmesini önleriz
  • 18 yaş altı veya sağır/dilsiz olan şüpheliler kendini ifade edemeyeceği için onlar adına savunmasını gerçekleştiririz
  • Müvekkilimizin yasal hakları gereği, özel bir odada kimsenin duyamayacağı şekilde görüşmeler gerçekleştiririz
  • Müvekkilimizin yasal hakları gereği, soruşturma belgelerinin örneğini harç yatırma zorunluluğu olmaksızın alabilmesini sağlarız
  • Müvekkilimizin ifade alınması sürecinde soruşturulmak üzere getirilmesine sebep olan suçun ne olduğunu öğrenme hakkını gözetiriz
  • Müvekkilimize ifade alınması sürecinde hukuki danışmanlık sağlarız
  • İfade alındıktan sonra tutulan tutanağı müvekkilimiz ile birlikte okur ve imzalarız
  • İfade alınması esnasında sanığa tehdit, kötü muamele, işkence vb unsurların olması kanunen yasaklanmıştır. Bizler de ifade işlemleri sırasında müvekkilimize karşı bu tarz zorlamalardan kaçınılması için haklarını gözetiriz.

İfade Verme ve Avukatın Sorguda Bulunma Zorunluluğu

İfadesi alınan kişinin üç tane müdafi bulundurma hakkı vardır. Kişiye ifadesi alınması esnasında bu hakkı bildirilir. Eğer kişinin hazırda bulunan bir müdafisi bulunmuyorsa barodan kişiye bir müdafi atanır.

Madde 23 – Şüphelinin ifadesinin alınmasında aşağıdaki hususlara uyulur:

c) Müdafi seçme hakkının bulunduğu ve onun hukukî yardımından yararlanabileceği, müdafiîn ifade sırasında hazır bulunabileceği kendisine bildirilir. Müdafi seçecek durumda olmadığı ve bir müdafi yardımından faydalanmak istediği takdirde, kendisine baro tarafından bir müdafi görevlendirilir.

Madde 20 – Şüpheli veya sanık, soruşturma ve kovuşturmanın her aşamasında bir veya birden fazla müdafiîn yardımından yararlanabilir; kanunî temsilcisi varsa, o da şüpheliye veya sanığa müdafi seçebilir.

Soruşturma evresinde, ifade almada en çok üç müdafi hazır bulunabilir.

Soruşturma ve kovuşturma evrelerinin her aşamasında müdafiîn, şüpheli veya sanıkla görüşme, ifade alma veya sorgu süresince yanında olma ve hukukî yardımda bulunma hakkı engellenemez, kısıtlanamaz.

Şüpheli veya sanık, müdafi seçebilecek durumda olmadığını beyan ederse, talebi hâlinde baro tarafından bir müdafi görevlendirilir.

Şüpheli veya sanık onsekiz yaşını doldurmamış ya da sağır veya dilsiz veya kendisini savunamayacak derecede malûl olur ve bir müdafiî de bulunmazsa talebi aranmaksızın bir müdafi görevlendirilir.

Üst sınırı en az beş yıl hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmada şüpheli veya sanığın talebi aranmaksızın bir müdafi görevlendirilir.

Madde 21 – Şüpheli veya sanık vekâletname aranmaksızın müdafi ile her zaman ve konuşulanları başkalarının duyamayacağı bir ortamda görüşebilir. Bu kişilerin müdafiî ile yazışmaları denetime tâbi tutulamaz.

Kişinin tüm hukuki süreçlerine detaylı olarak hakim olan Gaziantep ifade avukatı ile birlikte hareket etmek sanığın faydasına olacaktır.

İfade Alma ve Sorguda Yasak Olan Yöntemler

  • İfade alınması ve sorgulama işlemleri sırasında kişiye karşı; tehdit, zorlama, kötü muamele, işkence, aldatma, ilaç verme, cebir, bedensel ve ruhsal müdahalelerde bulunmak kanunen yasaklı kılınmıştır. İfade alınması sürecinde verilen bütün ifade kişinin özgür iradesi ile verilmiş olmalıdır.
  • Yasaklı yöntemler kullanılarak alınmış olan ifadeler mahkemede delil olarak kullanılamaz.
  • Yasaklı yöntemler kullanılarak ifade alındığı durumda kişi ikinci ifadesini savcılığa vermelidir.
  • Kimse suçu üstlenmeye ve bir başkasını suçlamaya zorlanamaz.

Madde 24 – İfade veren şüphelinin beyanı, özgür iradesine dayanmalıdır. Bunu engelleyici nitelikte kötü davranma, işkence, ilâç verme, yorma, aldatma, cebir veya tehditte bulunma, bazı araçları kullanma gibi bedensel veya ruhsal müdahaleler yapılamaz.

Kanuna aykırı bir yarar vaat edilemez.

Yasak usullerle elde edilen ifadeler rıza ile verilmiş olsa da delil olarak değerlendirilemez.

Şüphelinin aynı olayla ilgili olarak yeniden ifadesinin alınması ihtiyacı ortaya çıktığında, bu işlem ancak Cumhuriyet savcısı tarafından yapılabilir.

Hiç kimse, kendisini veya kanunda gösterilen yakınlarını suçlayan bir beyanda bulunmaya veya bu yolda delil göstermeye zorlanamaz.

İfade işlemlerinin yaptırım ve usüllerini belirleyen Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği ile ilgili detaylı bilgiye vermiş olduğumuz linkten https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2005/06/20050601-10.htm ulaşabilirsiniz.

Gaziantep’de İfade Avukatı Hizmetini Su Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Gaziantep en iyi ifade avukatı olarak verdiğimiz hizmetler şu şekildedir:

  • Sanık müdafiliği hizmeti
  • İfade alınması işlemlerinde hazır bulunma hizmeti
  • Kişinin yasal hak ve özgürlüklerini gözetme ve koruma hizmeti
  • İfade sırasında yasaklı yöntemlere başvurulduğu taktirde ikinci ifade isteminde bulunulması ve şikayet işlemleri
  • Kişinin soruşturma belgelerinin örneğini incelemesi ve alması işlemleri
  • 18 yaş altı kişiler için sanık müdafiliği hizmeti
  • Sağır ve dilsiz kişiler için sanık müdafiliği hizmeti
  • Müvekkilimiz ile baş başa görüşme sağlama hizmeti
  • İfade tutanağının okunması ve imzalanması işlemi

SIKÇA SORULAN SORULAR

İfade Avukatı Ücretleri Ne Kadar?

Ücret bilgisi için bizimle iletişime geçiniz.

Gaziantep’de En İyi İfade Avukatını Nasıl Bulabilirim?

Onlarca ifade alınması süreci tecrübesi bulunan deneyimli ve başarılı avukat meslektaşlarımız ile birlikte sizlere ihtiyaç duyduğunuz hizmeti sağlamaya hazırız. Detaylı bilgi ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İfade Avukatı Ne Yapar?

İfade avukatı kişilerin ifadesinin alınması işlemleri sırasında onlara eşlik eder ve gerekli durumlarda yasal haklarını korur.

Hukuka Aykırı İfade ve Sorgu Ne Demek?

İfade alınması ile ilgili usül ve uygulamalar Adalet bakanlığı tarafından yayımlanan Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliğince belirlenmiştir. 

Bu yönetmeliğe göre ifadesi alınan kişi ya da kişilere karşı tehdit, cebir, şiddet vb kötü muamelelerde bulunmak yasaklanmıştır. Bu tarz muameleler hukuka aykırı ifade olarak nitelendirilir.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button