Gaziantep yağma ve gasp suçu avukatı

Gaziantep yağma ve gasp suçu avukatı müvekkiline mahkemede müşteki vekili ve sanık müdafi hizmeti sağlayarak yağma/gasp suçu dvalarında etkin rol alan avukattır.

Yağma/gasp suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ikinci kısım onuncu bölümünde yer alan mal varlığına karşı işlenen suçlar kapsamında yer almaktadır. Türk Ceza Kanununun amacı kişilerin toplum içerisinde güven ve huzur içinde yaşamasını sağlamaktır. Gasp suçu da kişilerin toplum içerisinde güven içerisinde hayatını sürdürmesine yönelik bir tehdit unsuru olduğundan gasp suçu ile davalar ceza davaları kapsamına girmektedir.

Madde 1- (1) Ceza Kanununun amacı; kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir. Kanunda, bu amacın gerçekleştirilmesi için ceza sorumluluğunun temel esasları ile suçlar, ceza ve güvenlik tedbirlerinin türleri düzenlenmiştir.

Yağma (Gasp) Suçu Davasına Bakan Avukat Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Gaziantep Yağma/gasp suçu avukatı Türk Ceza Kanununun 148-150. Maddelerinde yer alan yağma suçunun işlenmesi sonucu, savcılık tarafından açılan ceza davalarında mağdur olan kişiyi savunmak veya sanık müdafiliği yapmak suretiyle mesleğini icra eden avukattır.

Gaziantep en iyi yağma/gasp suçu avukatının baktığı davaları ve dava sebepleri ile ilişkili kanun maddelerini şu şekilde sıralayabiliriz.

  1. Yağma Suçu Sebebiyle Açılan Ceza Davaları

Gasp suçu, bir kimsenin hayatına ya da vücut bütünlüğüne kast ederek kişiyi tehdit ile bir mal ya da para vermeye mecbur bırakmaktır. Bu suç bildiğimiz anlamdaki hırsızlığın fiziksel bir tehdit ve cebir ile yapılması durumudur. Bu sebeple hırsızlığın cebir ve tehdit ile işlenmesi gasp/yağma adı altında başka bir suç olarak tarif edilir.

Kişiyi tehdit ederek savunmasız bırakıp malını çalmaya kastederek gasp/yağma suçunu işleyen kişi için 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemi ile ceza davası açılır.

Madde 148- (1) Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden ya da malvarlığı itibarıyla büyük bir zarara uğratacağından bahisle tehdit ederek veya cebir kullanarak, bir malı teslime veya malın alınmasına karşı koymamaya mecbur kılan kişi, altı yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Gasp/yağma suçu bir senedi imzalamaya ya da var olan bir senedi ortadan kaldırmaya yönelik kişiyi cebir ve tehditle yönlendirerek mecbur bırakan kişi için de 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmaktadır.

Madde 148- (2) Cebir veya tehdit kullanılarak mağdurun, kendisini veya başkasını borç altına sokabilecek bir senedi veya var olan bir senedin hükümsüz kaldığını açıklayan bir vesikayı vermeye, böyle bir senedin alınmasına karşı koymamaya, ilerde böyle bir senet haline getirilebilecek bir kağıdı imzalamaya veya var olan bir senedi imha etmeye veya imhasına karşı koymamaya mecbur edilmesi halinde de aynı ceza verilir.

Mağdurun bilincini kaybedecek ya da kendisini savunamayacak duruma getirilmesi veya böyle bir hal içerisindeyken hırsızlık yapılması da gasp/yağma suçu kapsamındadır ve faile ceza davası açılması ile sonuçlanır.

Madde 148- (3) Mağdurun, herhangi bir vasıta ile kendisini bilmeyecek ve savunamayacak hale getirilmesi de, yağma suçunda cebir sayılır.

  1. Nitelikli Yağma Suçu Sebebiyle Açılan Ceza Davaları

Nitelikli yağma suçunun niteliği ve yaptırımları Türk Ceza Kanununun 149. maddesince belirlenmiştir. 

Bu maddeye göre yağma/gasp suçunun; silah kullanılarak, kişinin kendini tanımayacak bir hale getirilmesi ile (alkol, uyuşturucu, ağır şiddet vb.), birden fazla kişi ile birlikte, yol kesmek ya da kişinin evine, işyerine girmek suretiyle, suç örgütleri ile, gece vaktinde işlenmesi durumunda koşullarından birinin varlığı durumunda suç, nitelikli yağma suçu kapsamına girer.

Madde 149- (1) Yağma suçunun; 

a) Silahla, b) Kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle, c) Birden fazla kişi tarafından birlikte, d)Yol kesmek suretiyle ya da konutta, işyerinde veya bunların eklentilerinde, e) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, f) Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak, g) Suç örgütüne yarar sağlamak maksadıyla, h) Gece vaktinde, İşlenmesi halinde, fail hakkında on yıldan on beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Bu saydığımız maddelerden birinin varlığı durumunda sanık, yağma suçunun yanı sıra kasten yaralama suçu ile de yargılanır ve sanık 10 ila 15 yıl ceza istemiyle yargılanır.

Madde 149- (2) Yağma suçunun işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

Yağma/Gasp Suçunda Daha Az Cezayı Gerektiren Haller

Kişi bir alacağını tahsil etmek için yağma suçunu işlediyse suç sadece kasten yaralama suçu üzerinden cezai işlemle yargılanır. Kişinin böyle bir durumda alacaklısı olduğu borcu kanıtlaması gerekir.

Madde 150- (1) Kişinin bir hukuki ilişkiye dayanan alacağını tahsil amacıyla tehdit veya cebir kullanması halinde, ancak tehdit veya kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

Yağma suçu işlenerek elde edilen malın değerce az olması durumunda ceza üçte bir oranında düşürülebilir.

Madde 150- (2) Yağma suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, verilecek ceza üçte birden yarıya kadar indirilebilir.

Yağma suçu davalarının mevzuatını oluşturan Türk Ceza Kanunu ile ilgili detaylı bilgiye vermiş olduğumuz linkten https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5237.pdf ulaşabilirsiniz.

Gaziantep’de Yağma Suçu Davasına Bakan Avukat Hizmetini Su Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Gaziantep yağma suçu avukatı olarak bizlere başvuran danışanlarımızın başvurmasına sebep olan öyküsünü dinleriz,

Danışanımızdan varsa konu ile ilgili belge ve delilleri bize getirmesini isteriz,

Belge ve delilleri detaylı bir şekilde inceler ve mahkemeye sunmak üzere hazır bulundururuz,

Olay ile ilgili mobesse ya da dükkan kameraları gibi kaydedicilerin kayıt altına aldığı delilleri temin etmeye çalışırız,

Davada sanık müdafiliği veya mağdur olan kişinin savunulması hizmetini gerçekleştiririz.

Yağma Suçu Davasına Bakan Avukat İle Yağma Suçu Davası Nasıl Açılır?

Yağma suçu davası avukat ile mahkemeye başvurarak açılan davalardan değildir. Yağma suçu savcılığın açtığı soruşturma sonucu açılan bir davadır. Bu sebeple bu suça maruz kalan kişi şikayetçi olarak savcılığın durumdan haberdar olmasını sağlar. Fakat kişi şikayetçi olmasa bile savcılık durumdan haberdar olması durumunda otomatik olarak soruşturma başlatmaktadır.

Yağma suçunda zamanaşımı süre 15 yıldır. Suçun işlenmesi üzerinden 15 yıl geçmesi halinde dava konusu düşeceğinden soruşturma başlatılmaz.

Yağma Suçu Davaları Ne Kadar Sürer?

Yağma suçu ile ilgili davalar genel olarak 1 ila 1.5 sene arasında sürmektedir. Fakat çeşitli sebeplerle bu süre daha uzun ya da kısa olabilmektedir.

Yağma Suçu Davasına Bakan Avukat Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Gaziantep en iyi yağma suçu avukatı olarak verdiğimiz hizmetleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Sanık müdafiliği hizmeti
  • Dava takibi hizmeti
  • Yasal süreç boyunca kişilerin saklı haklarını gözetme hizmeti
  • Belge ve delillerin incelenmesi hizmeti
  • Belge ve delillerin mahkemeye sunulması hizmeti
  • Mobese ve dükkan kameralarına ulaşabilmek için gerekli izinlerin alınması hizmeti
  • Davayı bir üst mahkemeye taşıyarak istinaf ve temyiz süreçlerini başlatma hizmeti
  • İstinaf ve temyiz dilekçesi hazırlanması ve başvurusu işlemleri

SIKÇA SORULAN SORULAR

Yağma Suçuna Bakan Avukatın Ücretleri Ne Kadar?

Ücret bilgisi için bizimle iletişime geçiniz.

Gaziantep’de En İyi Yağma Suçu Davasına Bakan Avukatı Nasıl Bulabilirim?

Gaziantep Avukat ekibi olarak Ceza davalarının konularından biri olan gasp/yağma suçu davaları ile ilgili yeterli yetkinlik ve tecrübeye sahibiz. Gasp/yağma suçu ile ilgili dava konularınızda bizlere ulaşabilir, danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Yağma Suçuna Bakan Avukat Ne Yapar?

Yağma suçu davalarına bakan avukat, basit yağma suçu ve nitelikli yağma suçu davalarının takibini gerçekleştirir.

Yağma Suçu Davalarında Yetkili Ve Görevli Mahkeme Hangisidir?

Yağma suçu davalarında görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesidir.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button