Gaziantep tüketici avukatı kişilerin yapmış olduğu bir alışveriş sonucu aldığı üründe aldatmaya maruz kalmamaları için mesleğini icra eden avukattır.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında kanun maddeleri tüketicilerin haklarını koruyan kanun maddelerini içerir. Gaziantep tüketici avukatı tüketici hukuku mevzuatına hakimdir ve bu mevzuat ışığında tüketici davalarına bakar.
Tüketici hukuku kişilerin belli bir para karşılığında almış olduğu her türlü ürün ya da mal ile ilgili haklarını korumayı amaç edinir. Örneğin tüketicinin internet üzerinden almış olduğu bir ürün, ilanda vaat edilen üründen farklı ise kişi tüketici davası açabilir.
Öte yandan alınan bir ürünün son kullanma tarihinin geçmiş olması sebebiyle tüketicinin sağlığının bozulması, satılan ürünün bozuk ya da defolu olması gibi durumlar için de tüketici hakları davası açılabilir.
MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konulardaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemektir.
Gaziantep Tüketici Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?
Gaziantep tüketici avukatı 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında kanun uyarınca tüketicilerin yasal haklarını korumak amacıyla açılan davalara bakan avukattır.
Gaziantep en iyi tüketici avukatının bakmış olduğu davaları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Ayıplı mal davaları
- Ayıplı hizmet davaları
- Tüketici kredisi davaları
- Tüketici sözleşmesindeki haksız şartlardan doğan davalar
Tüketici Kredisi Davaları
Tüketici bir takım alışverişler için bankadan tüketici kredisi başvurusunda bulunabilmektedir. Bu krediler ev, araba, arsa gibi büyük maliyetli taşınmazlar için de alınabilir, bu sebeple küçük meblağlar olabileceği gibi büyük meblağlar da olabilir.
Tüketici bankadan tüketici sözleşmesi alırken banka ile bir sözleşme imzalanır. Eğer banka ile tüketici arasında ileride sözleşme maddeleri ile ilgili bir anlaşmazlık çıkarsa veya banka tüketiciye haber vermeden sözleşme maddelerinde değişiklik yaparsa kişinin tüketici kredisi davası açma hakkı doğar.
MADDE 26- (1) Belirli süreli kredi sözleşmesinin şartları, tüketici aleyhine değiştirilemez. (2) Belirsiz süreli kredi sözleşmelerinde faiz oranının artırılması durumunda, bu değişikliğin yürürlüğe girmesinden otuz gün önce, tüketiciye kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla yazılı olarak bildirilmesi zorunludur.
Ayıplı Mal Davası
Tüketiciye satılmış olan mal tüketici ile satıcı arasındaki alışverişte tüketiciye vaat edilen mal ile aynı değilse veya tüketicinin malı almasına sebep olan ihtiyacı karşılayacağı vaadiyle satıldıysa ve tüketici bu konuda mağduriyet yaşadıysa açılan davalardır.
Örneğin tüketiciye sorunsuz çalıştığı söylenerek satılan bir telefon aslında bozuk ya da çalışmıyorsa ayıplı mal kapsamına girer.
Benzer şekilde son kullanma tarihi geçmiş ve bozulmuş bir gıda ürünü de tüketicinin sağlığını tehdit eder ve ayıplı mal kapsamına girer. Kişiler parasını ödeyip satın aldığı fakat mağduriyet yaşadığı her türlü ürün, eşya, mal için ayıplı mal davası açabilirler.
MADDE 8- (1) Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.
Ayıplı Hizmet Davası
Satıcı tüketiciye hizmet sağlarken bazı sorumlulukları vardır. Örneğin satıcı ile tüketici arasında imzalanan sözleşmeye bağlı kalınmalı ve tüketicinin ihtiyaçları göz önünd bulundurulmalıdır. Ticaret yaparken öncelikli amaç haksız bir şekilde para kazanmak değil, müşterinin de satıcının da sonuçtan memnun kalacağı hakkaniyetli bir alışveriş gerçekleştirmektir.
MADDE 13- (1) Ayıplı hizmet, sözleşmede belirlenen süre içinde başlamaması veya taraflarca kararlaştırılmış olan ve objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir.
Öte yandan kanunumuz da ticaret ile uğraşan kişileri bazı konulardan sorumlu tutmuştur. Bu konuları ve ilgili kanun maddelerini şu şekilde sıralayabiliriz.
- Vitrine çıkarılan bir mal üzerinde satışta olmadığını açıkça belirten bir ibare olmadığı müddetçe satış dışı bırakılamaz.
MADDE 6- (1) Vitrinde, rafta, elektronik ortamda veya açıkça görülebilir herhangi bir yerde teşhir edilen malın, satılık olmadığı belirtilen bir ibareye yer verilmedikçe satışından kaçınılamaz.
- Müşteriye, müşterinin talep etmediği ve parasını ödemediği bir ürün gönderildiği durumda satıcı bu ürün ile ilgili hak sahibi olamaz. Ürünü teslim edip etmemek tüketicinin tercihindedir.
MADDE 7- (1) Sipariş edilmeyen malların gönderilmesi ya da hizmetlerin sunulması durumunda, tüketiciye karşı herhangi bir hak ileri sürülemez. Bu hâllerde, tüketicinin sessiz kalması ya da mal veya hizmeti kullanmış olması, sözleşmenin kurulmasına yönelik kabul beyanı olarak yorumlanamaz. Tüketicinin malı geri göndermek veya muhafaza etmek gibi bir yükümlülüğü yoktur.
- Satıcı, alıcısına vaat ettiği ürünü göndermekle mükelleftir.
MADDE 9- (1) Satıcı, malı satış sözleşmesine uygun olarak tüketiciye teslim etmekle
yükümlüdür.
Tüketici Sözleşmesi İle İlgili Davalar
Satıcı ile tüketici arasında yapılan ürün sözleşmesinde bulunan maddeler apaçık bir şekilde ifade edilmeli ve maddeler ile ilgili tüketicinin onayı bulunmalıdır. Satıcı hiçbir surette tüketicinin haberi olmadan bir madde ekleyemez veya çıkaramaz. Satıcı ürün ile ilgili genel geçer bir sözleşme kullanıyorsa da tüketici bundan sorumlu tutulmaz.
Tüketici hukuku ile ilgili kanun metinini, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.6502.pdf bağlantısından inceleyebilirsiniz.
Gaziantep’de Tüketici Avukatı Hizmetini Su Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
Gaziantep avukat olarak kişilerin kanunen belirlenmiş tüketici haklarını korumaya ve gözetmeye son derece önem gösteriyoruz.
Bizlere danışan vatandaşlarımızı tüketici hakları ile ilgili bilgilendirir ve tüketici hakları hukuku danışmanlık hizmeti veririz.
Danışanımızın elindeki belgeleri detaylı bir şekilde inceler ve mahkemeye sunulmak üzere hazır bulundururuz
Danışanımız ile birlikte hazırladığımız dava başvurusu dilekçesi ile birlikte Tüketici Hakları Mahkemesine başvururuz.
Yasal süreç boyunca müvekkilimizin yanında oluruz ve onu bilgilendiririz.
Gaziantep Tüketici Avukatı ile Tüketici Davası Nasıl Açılır?
Gaziantep tüketici avukatı müvekkilinin dava istemine sebep olan öyküsünü dinledikten sonra ilgili dava konusunu belirler ve hazırlamış olduğu dava dilekçesi ile birlikte Tüketici Hakları Mahkemesine başvurusunu gerçekleştirir.
Tüketici Davaları Ne Kadar Sürer?
Emsal davalara bakıldığında tüketici davaları 6 ile 12 ay arasında sürmektedir.
Gaziantep Tüketici Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
Gaziantep en iyi tüketici avukatı olarak verdiğimiz hizmetleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Tüketici hakları özelinde hukuki danışmanlık hizmeti
- Dava dilekçesi hazırlanması hizmeti
- Dava istemiyle Tüketici Hakları Mahkemesine başvuru işlemleri
- Gerekli harçların yatırılması işlemleri
- Sözleşme, fatura, dekont gibi belgelerin incelenmesi ve mahkemeye sunulması hizmeti
- Dava takibi hizmeti
- Tüketici sözleşmesi ile ilgili davalar için dava başvurusu ve dava takibi hizmeti
- Ayıplı hizmet/mal davaları için dava başvurusu ve dava takibi hizmeti
- Tüketici kredileri ile ilgili davalar için dava başvurusu ve dava takibi hizmeti
- Taraflar arasında arabuluculuk hizmeti
SIKÇA SORULAN SORULAR
Tüketici Avukatı Ücretleri Ne Kadar?
Ücret bilgisi için bizimle iletişime geçiniz.
Gaziantep’de En İyi Tüketici Avukatinı Nasıl Bulabilirim?
Gaziantep hukuk bürosu olarak tüketici hakları ile ilgili danışanlarımıza en iyi hizmeti vermeyi amaçlamaktayız. Detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçiniz.
Tüketici Avukatı Ne Yapar?
Tüketici avukatı tüketici hakları kapsamında kişilerin yasal haklarını gözetir ve tüketici davalarına bakar.
Tüketici Davasında Yetkili Ve Görevli Mahkeme Hangisidir?
Tüketici davalarında yetkili mahkeme Tüketici Hakları Mahkemesidir.