Gaziantep sorgu avukatı

Gaziantep sorgu avukatı kişilerin sorgulanması sırasında eşlik eden ve kişilerin kanunen belirlenmiş yasal haklarını gözeten avukattır. Sorgu usül ve uygulanışı Ceza Muhakemeleri Kanununca belirlenmiştir.

Madde 1 – (1) Bu Kanun, ceza muhakemesinin nasıl yapılacağı hususundaki kurallar ile bu sürece katılan kişilerin hak, yetki ve yükümlülüklerini düzenler.

Gaziantep Sorgu Avukatı Nedir ve Neler Yapar?

Gaziantep sorgu avukatı Ceza muhakemeleri kanununun belirlenmiş olduğu hak ve özgürlükleri ve sorgulama sırasında yasaklanan eylemleri denetler. Gaziantep sorgu avukatı müvekkilin talebi üzerine sorgulama esnasında danışanına eşlik eder.

Sorgunun tanımı Ceza Muhakemeleri Kanununun 2. Maddesinde yapılmıştır. Bu madde şu şekildedir:

Madde 2 – (1) Bu Kanunun uygulanmasında; Sorgu: Şüpheli veya sanığın hâkim veya mahkeme tarafından soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesini ifade eder.

Kanun maddesinde de belirtildiği üzere sorgu, sanık veya şüphelinin mahkeme tarafından dinlenmesi işlemidir. Bu bağlamda sorgu ve ifade verme işlemi birbirinden ayrılmaktadır. İfade verme işlemi kolluk kuvvetleri ya da savcılık tarafından gerçekleşen sanığın dinlenmesi süreciyken, sorgu mahkeme ve hakim tarafından sanığın dinlenmesidir.

Gaziantep sorgu avukatı mahkemede sanığın dinlenmesi sırasında davada hazır olarak bulunur ve gerekli yerlerde mahkeme sürecine müdahil olarak sanık müdafiliği hizmeti sağlar.

Bu hizmet, mahkemenin öznesi olan kişiler hukuk kanunlarına hakim olamayacağından son derece önemlidir. Gaziantep sorgu avukatı hukuki bilgisi ve tecrübesi ışığında sorgu sürecinde etkin rol oynar.

İfadesi alınacak veya sorgulanacak kişi önce çağrı ile çağrılır. Eğer kişi kendi iradesi ile gelmezse hakkında zorla getirilme kararı çıkarılır. Hakkında zorla getirilme kararı çıkarılan sanık veya şüpheli en geç 24 saat içerisinde getirilerek hakimin, mahkemenin veya Cumhuriyet Başsavcısının önüne getirilir ve burada sorgulanması yapılır.

Madde 145 – (1) İfadesi alınacak veya sorgusu yapılacak kişi davetiye ile çağrılır; çağrılma nedeni açıkça belirtilir; gelmezse zorla getirileceği yazılır.

Madde 146 – (1) Hakkında tutuklama kararı verilmesi veya yakalama emri düzenlenmesi için yeterli nedenler bulunan veya 145 inci maddeye göre çağrıldığı halde gelmeyen şüpheli veya sanığın zorla getirilmesine karar verilebilir. (2) Zorla getirme kararı, şüpheli veya sanığın açıkça kim olduğunu, kendisiyle ilgili suçu, gerektiğinde eşkâlini ve zorla getirilmesi nedenlerini içerir. (3) Zorla getirme kararının bir örneği şüpheli veya sanığa verilir. (4) Zorla getirme kararı ile çağrılan şüpheli veya sanık derhal, olanak bulunmadığında yol süresi hariç en geç yirmidört saat içinde çağıran hâkimin, mahkemenin veya Cumhuriyet savcısının önüne götürülür ve sorguya çekilir veya ifadesi alınır.

Sorgulamada Avukat Bulunma Zorunluluğu 

Kişiye sorgusu esnasında sorgulamaya sebep olan suçun ne olduğu açıkça belirtilir ve müdafi seçme hakkı olduğu söylenir. Hali hazırda müdafisi bulunmayan ve temin edecek durumda olmayan sanığa barodan müdafi atanır.

Sorgu ve ifade verilmesi süreçlerinde kişinin hukuki olarak destek alabilmesi için müdafisinin olması gereklidir.

Gaziantep sorgu avukatı müvekkilinin sorgulanması sırasında hazır bulunarak müvekkiline eşlik eder.

Madde 147 – (1) Şüphelinin veya sanığın ifadesinin alınmasında veya sorguya çekilmesinde aşağıdaki hususlara uyulur:

Müdafi seçme hakkının bulunduğu ve onun hukukî yardımından yararlanabileceği, müdafiin ifade veya sorgusunda hazır bulunabileceği, kendisine bildirilir. Müdafi seçecek durumda olmadığı ve bir müdafi yardımından faydalanmak istediği takdirde, kendisine baro tarafından bir müdafi görevlendirilir.

Sorgulama sırasında şüpheli veya sanığın kendisine müdafi seçme hakkı bulunmaktadır. Kişiye bu hakkı sorgunun başında söylenir. Eğer müdafisi bulunmuyorsa ve talep ederse barodan bir müdafi atanır.

Fakat kişi çocuksa veya kendisini ifade etmeye yönelik bir engeli bulunuyorsa talep edip etmemesine bakılmaksızın bir müdafi atanır.

Madde 150 – (1) Şüpheli veya sanıktan kendisine bir müdafi seçmesi istenir. Şüpheli veya sanık, müdafi seçebilecek durumda olmadığını beyan ederse, istemi halinde bir müdafi görevlendirilir. (2) Müdafii bulunmayan şüpheli veya sanık; çocuk, kendisini savunamayacak derecede malul veya sağır ve dilsiz ise, istemi aranmaksızın bir müdafi görevlendirilir.

Avukatın Sorgu Sırasında Zorunlu Olduğu Haller

Avukatın sorgulama esnasında yapmakla yükümlü olduğu bazı görevler mevcuttur. Hukuk muhakemeleri kanununun 151. Maddesinde bu sorumluluklar belirlenmiştir. Bu görevlerini yerine getirmeyen müdafi dava dosyasından alınarak yerine başkası atanabilir.

Bu görevleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Görevlendirilen müdafi duruşmada hazır bulunmalıdır
  • Görevlendirilen müdafi duruşmadan vakitsiz olarak çekilemez
  • Görevlendirilen müdafi işini yapmakla yükümlüdür
  • Sorumluluklarını yerine getirmeyen müdafi dosyadan alınarak yerine başkası atanır
  • Yeni müdafi dosyaya hakim olmadığını belirtir ve zaman isterse oturum başka tarihe ertelenir
  • Eğer sanık terör suçlarından yargılanıyorsa ve müdafisi olan avukat ile ilgili daha önce terör örgütü suçlamasıyla soruşturma açılmışsa avukat o dosyada müdafilik yapamaz
  • Müdafi bir dosyada yasaklanmış ise sanık ile ceza infaz kurumunda görüşme sağlayamaz

Konu ile ilgili kanun maddesi şu şekildedir:

Madde 151 – (1) 150 nci madde hükmüne göre görevlendirilen müdafi, duruşmada hazır bulunmaz veya vakitsiz olarak duruşmadan çekilir veya görevini yerine getirmekten kaçınırsa, hâkim veya mahkeme derhâl başka bir müdafi görevlendirilmesi için gerekli işlemi yapar. Bu durumda mahkeme oturuma ara verebileceği gibi oturumun ertelenmesine de karar verebilir. 

(2) Eğer yeni müdafi savunmasını hazırlamak için yeterli zaman olmadığını açıklarsa oturum ertelenir.

(3) 149 uncu maddeye göre seçilen veya 150 nci maddeye göre görevlendirilen ve Türk Ceza Kanununun 220 ve 314 üncü maddesinde sayılan suçlar ile terör suçlarından şüpheli, sanık veya hükümlü olanların müdafilik veya vekillik görevini üstlenen avukat, hakkında bu fıkrada sayılan suçlar nedeniyle (…)50 kovuşturma bulunması halinde müdafilik veya vekillik görevini üstlenmekten yasaklanabilir.

(6) Müdafi veya vekil görevden yasaklanmış bulunduğu sürece başka davalarla ilgili olsa bile müdafiliğini veya vekilliğini üstlendiği kişiyi ceza infaz kurumunda veya tutukevinde ziyaret edemez.

Sorgulamada Yasak Olan Yöntemler

Sanığın ve şüphelinin Ceza Muhakemeleri Kanunu madde 148’de belirlenmiş olan yasal hakları gereği sorgulama ve ifade alınması süreçlerinde bazı durumlar yasaklı kılınmıştır. Bu yasakları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Sanığın veya şüphelinin verdiği ifade tamamen kendi iradesi ile verilmiş olmalıdır.
  • Sanığa sorgulama sürecinde; kötü muamele uygulamak, ilaç vermek, şiddet ve cebir ile tehdit etmek, bedensel ve ruhsal şiddete mağruz bırakmak, kandırmak yasaktır.
  • Sorgulama sürecinde sanığa kanuna aykırı düşecek bir vaat vermek yasaklanmıştır.
  • Yasaklı eylemler kullanılarak elde edilen ifade delil olarak kullanılamaz.
  • Müdafi olmadan ifade alınamaz, alınmış ise geçerli sayılmaz.
  • Şüphelinin tekrar ifadesinin alınması gerekli bulunduğunda ifadesini Cumhuriyet Başsavcısı almalıdır.

Konu ile ilgili kanun maddesi şu şekildedir:

Madde 148 – (1) Şüphelinin ve sanığın beyanı özgür iradesine dayanmalıdır. Bunu engelleyici nitelikte kötü davranma, işkence, ilâç verme, yorma, aldatma, cebir veya tehditte bulunma, bazı araçları kullanma gibi bedensel veya ruhsal müdahaleler yapılamaz. (2) Kanuna aykırı bir yarar vaat edilemez. (3) Yasak usullerle elde edilen ifadeler rıza ile verilmiş olsa da delil olarak değerlendirilemez. (4) Müdafi hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade, hâkim veya mahkeme huzurunda şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadıkça hükme esas alınamaz. (5) Şüphelinin aynı olayla ilgili olarak yeniden ifadesinin alınması ihtiyacı ortaya çıktığında, bu işlem ancak Cumhuriyet savcısı tarafından yapılabilir.

Sorgulama usüllerinin mevzuatını oluşturan Ceza Muhakemeleri Kanunu ile ilgili detaylı bilgiye vermiş olduğumuz linkten https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5271.pdf ulaşabilirsiniz.

Gaziantep’de Sorgu Avukatı Hizmetini Su Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Gaziantep sorgu avukatı olarak müvekkilimizin yasal sürecini bize başvuruda bulunduğu andan itibaren takip ederiz.

Müvekkilimizin ihtiyaç duyduğu sorgulama ve ifade alınması süreçlerinde hazır bulunuruz.

Müvekkilimizin sorgulanması sırasında haklarını gözetiriz

Müvekkilimizin sorgulanması sırasında yasal hakları ile ilgili onu bilgilendirir ve gerektiğinde sessiz kalma hakkını kullanmasını sağlarız

Gaziantep Sorgu Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Gaziantep en iyi sorgu avukatı olarak verdiğimiz hizmetleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Sorgu esnasında hazır bulunulması hizmeti
  • Sorgulama esnasınd kişilerin yasal haklarını koruma ve gözetme hizmeti
  • Kişi sessiz kalma hakkını kullandığında savunmasını yapma hizmeti
  • Tutukluluk halindeki müvekkilimiz ile baş başa görüşmeler gerçekleştirme hizmeti
  • Tutukluluk halindeki müvekkilimize ziyaret gerçekleştirme hizmeti
  • Müvekkilimizin soruşturma belgelerini incelemesi ve ekini alması işlemleri
  • Müvekkilimizin aleyhine sunulan belgelerin hukuka uygunluğunu denetleriz
  • Müvekkilimizin sorgulanması usüllerinin hukuka uygunluğunu denetleriz

SIKÇA SORULAN SORULAR

Sorgu Avukatı Ücretleri Ne Kadar?

Ücret bilgisi için bizimle iletişime geçiniz.

Gaziantep’de En İyi Sorgu Avukatını Nasıl Bulabilirim?

Gaziantep hukuk bürosu bünyesinde çalışmakta olan Gaziantep avukat ekibi olarak müvekkillerimize en hızlı ve kesin sonucu aldırmak üzere mesleğimizi titizlikle icra ederiz. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sorgu Avukatı Ne Yapar?

Sorgu avukatı kişilerin sorgulanması süreçleri boyunca danışanlarına müdafilik hizmeti verir.

Hukuka Aykırı Sorgu Ne Demek?

Ceza muhakemeleri kanunu madde 148 de sorgulama ve ifade işlemlerinde yasaklanan eylemlere yer verilmiştir. Bu maddeye göre sorgu ve ifade sanığın özgür iradesi ile gerçekleşmelidir. Sanığa bu süreçte herhangi bir cebir ve tehdit uygulamak ve zorlamak kanunlara aykırıdır.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button